Sfaturi

    Ati ramas cu gandul la minunatele plante pe care le-ati admirat in concediile sau peregrinarile dumneavoastra prin tarile tropicale/mediteraneene, vi le-ati dori dar va e teama ca nu rezista la iernile noastre, sau nu stiti cum sa le cultivati la noi, ori nu aveti de unde sa le procurati, ei bine, am sa incerc sa va ajut sa va invingeti aceasta teama aratindu-va o serie de poze cu plante pe care eu le cresc in gradina mea din Timisoara. Colectia mea de plante tropicale exotice este mult mai mare, in lista urmatoare le-am selectat doar pe cele pe care eu le recomand, fiind mai usor de cultivat, celor ce-si doresc un petec exotic, o amintire vie din locurile vizitate.

M-am gândit că după o muncă de colectare de peste 15 ani și cu o colecție de peste 200 de plante tropicale, exotice rare, să împărtășesc și altor pasionați din experiența mea.

Toate fotografiile din aceasta pagina sunt facute de mine in gradina mea.

Strelitzia Reginae, originară din Africa de Sud, nu o să facă flori dacă peste vară nu o scoateți într-un loc cu cât mai mult soare. 

De aceeași expunere la soare are nevoie și Bougainvillea, Smochinul,Ssalvia Pipa turcului, Hibiscusul.

                Plumeria (Frangipani) este o plantă foarte apreciată, foarte ușor de cultivat dacă ținem seama de câteva particularități ale ei:

˗          este o legumă, nu un copac, deci rădăcinile îi putrezesc foarte ușor și planta îngheață foarte ușor;

˗          pe timpul verii trebuie să stea într-un loc cu cât mai mult soare;

˗          ghiveciul trebuie așezat în așa fel încât apa să se scurgă foarte ușor;

˗          vara trebuie udată zilnic, dar în nici un caz rădăcinile să nu stea în apă:

˗          la două săptămâni i se vor aplica fertilizatori cu conținut ridicat de fosfor;

˗          trebuie ancorată ca vânturile mai puternice să nu o răstoarne;

˗          când vremea se răcește, trebuie adăpostită într-un loc mai răcoros și uscat, iar udatul și fertilizatul încetează;

˗          primăvara, când dă semne de revenire la viață, începeți să o udați;

˗          cele mai multe specii pierd frunzele iarna, având nevoie de repaus.

 

                Dintre arbuștii pa care-i am de vânzare, se cultivă cel mai ușor:

  1. 1.      Sesbania Punicea

Este o plantă care crește pe malul râurilor, deci are nevoie de udări regulate. Nu crește mai mult de 2 m, face flori tot anul, din primul an de viață, dacă i se asigură căldura și lumina corespunzătoare. Plantați-l primăvara direct în sol (pentru o înflorire mai abundentă), iar toamna, după prima brumă (rezistă până la – 5° C), se scoate cu cât mai multă rădăcină, se mută într-un ghiveci mare (25 – 40 cm diametru) și se păstrează undeva ca să nu înghețe. Se udă peste iarnă.

Vara scurtați-i crengile fără milă și îndepărtați păstăile de care nu aveți nevoie, pentru o înflorire mai abundentă și pentru a se evita arcuirea excesivă a crengilor sub greutate florilor și păstăilor.

 

  1. 2.      Jatropha Integerrima

O am de patru ani în același ghiveci, face flori încontinuu, o ud când îmi aduc aminte. Este încântătoare!

Iubește soarele și căldura. Orice reducere a temperaturii (chiar vara) reduce intensitatea înfloritului. Nu are boli sau dăunători. A mea, după patru ani, are 1,6 m înălțime (nu am tuns-o niciodată). Se înmulțește foarte greu.

 

  1. 3.      Tabebuia Heptaphylla

Vreți un copăcel încărcat cu flori din noiembrie până la sfârșitul lui ianuarie? Acesta este! E absolut magnific, fiind mult mai frumos în realitate decât în poze (greu de captat culorile). De cinci ani o am în ghiveci, i-am mai schimbat puțin din sol cu compost. În octombrie, când o duc înăuntru, pierde frunzele treptat, ca să facă loc florilor mari, roz. Nu am reușit s-o înmulțesc. Dacă reușiți să o procurași, face toți banii. Nu o confundați ci Inpetiginosa sau altă Tabebuia roz.

 

Dintre plantele perene pe care le am vă recomand, datorită abundenței de flori, perioadei lungi de înflorire, ușurinței cu care se cultivă și aspectului general excepțional, următoarele:

˗          Epilobium Cannum;

˗          Gaura Lindheimeri;

˗          Cuphea Ignea;

˗          Hemerocalis Stella;

˗          Doro;

˗          Lantana Gold Mound;

˗          Lantana Montevidensis;

˗          Oxalis;

˗          Plectranthus Mona Levander;

˗          Plectranthus Ecklonii;

˗          Phygelius Capensis galben;

˗          Plumbago Auriculata;

˗          Rusellia;

˗          toate salviile.